top of page
Kraamzorg Rotterdam

Een zwangerschap duurt 9 maanden. Dat lijkt een hele tijd, maar in de praktijk blijkt die tijd echt nodig om u voor te bereiden op het ouderschap. Hieronder hebben wij voor u een richtlijn gemaakt om alle voorbereidingen even op een rijtje te zetten:

UW VOORBEREIDINGEN

Geboortezorg
Zwangerschap
Kraamzorg Hellevoetsluis

7-9 maanden zwanger

 • Kit's Kraamzorg neemt contact met u op om u met raad en daad bij te staan.

 • Zijn alle benodigdheden in huis voor de bevalling?

 • Bespreek uw wensen ten aanzien van de bevalling met uw verloskundige.

 

3 weken voor de uitgerekende datum

 • Zet uw bed tijdig op klossen of kratjes, 

 • Zorg voor een zeil(tje) over uw matras, omdat de vliezen kunnen breken,

 • Denk ook aan een opgeladen fototoestel en/of videocamera en/of telefoon,

 • Zet uw koffertje klaar (voor een onverwachte ziekenhuisbevalling, zie het filmpje),

 • Houdt de telefoonnummers van kraambureau en verloskundige in de buurt,

 • Denk aan verzekeringspapieren en ponskaartje, voor een poliklinische bevalling.

 

Zoals u ziet, is er veel te doen en veel om over na te denken. Vergeet daarom niet om vooral te genieten en goed voor uzelf te zorgen.  Rust lekker uit als u moe bent, zodat u straks met een goede conditie aan de bevalling begint.

1-3 maanden zwanger

 • Schrijf uzelf in voor uw kraamzorg,

 • Regel kinderopvang indien gewenst,

 • Maak een afspraak bij een verloskundige in uw omgeving,

 • Neem eventueel contact op met Moeders voor Moeders om het geluk te delen.
   

4-6 maanden zwanger

 • Regel alvast uw geboortekaartjes (misschien wel bij Ivana Kinkel), 

 • Vraag uw kraampakket aan bij uw zorgverzekeraar (meestal gratis), 

 • Start met zwangerschapsgym, yoga of zwangerschapsbalanstraining,

 • Maak de babykamer in orde.


Wilt u hulp bij uw eerste baby uitzet? 
Klik dan op deze PDF-link rechts naar de uitzetlijst die wij voor u samengesteld hebben.

Zwangerschap
Kraamhulp

PRAKTISCHE TIPS

Kraamhulp
Kraamhulp
Zwangerschap

Het hoofdje van een baby is relatief groot vergeleken bij de rest van zijn lichaam. Een pasgeboren baby kan teveel warmte via zijn hoofdje kwijt raken, om dat tegen te gaan kun je hem een mutsje op zetten. Een mutsje geeft je kindje ook een gevoel van begrenzing en geborgenheid. Veel babymutsjes schuiven nogal, vooral naar voren over baby’s oogjes. Een capmodel met koordjes, Lindbergh-kap, blijft beter zitten en gaat ook over de oortjes van je baby. Voor je baby is dit model fijner om mee te slapen.

In tegenstelling tot horen, zien, ruiken en proeven, kan een baby met zijn hele lijfje voelen, ook met zijn hoofdje. Kijk of jouw kindje het fijn vindt om begrenzing rondom zijn hoofdje te voelen.

Tot slot: Een baby in comfortabele kleding is nóg fijner om te knuffelen 


Kies rompers en truitjes met een overslag, een sluiting aan de voorkant. Dat is voor je baby fijner dan kleding aantrekken over zijn hoofdje. Bij boxpakjes of jumpsuits is het handig (in verband met verschonen) als de gehele onderkant open kan.

Kijk of je broekjes kunt vinden met een brede, zachte en soepele boord om baby’s buikje. Gemakkelijk aan- en uit te trekken en fijn om in te slapen. Er zijn ook broekjes met een boord aan de onderkant; de pijpjes kruipen dan niet zo op en baby’s beentjes blijven lekker warm.

Welke maat draagt een pasgeboren baby?
De maat is natuurlijk afhankelijk van het (verwachte) postuur van jouw baby. De meeste baby’s zullen de eerste weken maat 50/56 dragen. Kleine baby’s passen beter in maat 44 en zeer forse baby’s zullen maat 50/56 nauwelijks aan hebben.

Praktische tips wat fijn zit voor een baby
Newborn kleintjes liggen (en slapen) veel. Kies daarom comfortabele kleding, zowel qua materiaal als qua ontwerp. Natuurlijk en ademend materiaal – katoen, wol of zijde – houden de eigen lichaamswarmte van de baby vast en zijn goed lucht- en vocht doorlatend. Hoe meer lucht in het materiaal en tussen laagjes kleding, hoe hoger de isolerende werking. Wollen kleding bevat meer lucht dan katoen. Bij katoen kun je meer lucht vasthouden door je baby twee laagjes kleding met lange mouw aan te trekken, bij voorkeur mouwtjes met een aansluitend boord. Zo blijven de armpjes lekker warm en de handjes minder koud.

In veel babykleding is polyester verwerkt. Polyester laat slecht vocht door. Als je baby in kleding met polyester gaat zweten, kan het vocht niet goed weg waardoor je baby koud wordt. Zorg voor een goede warmteverdeling over baby’s lijfje inclusief warme voetjes.

Baby’s verliezen vaak hun sokjes door getrappel. Broekjes met voetjes zijn in die eerste weken handig. Of maak/vraag gebreide babyslofjes, deze blijven altijd goed zitten! En welke aanstaande oma vindt dat nou niet leuk om te doen?!

Zwangerschap
bottom of page