top of page
Babyvoeding

VOEDING

Geboortezorg
Kraamhulp
Babyvoeding

4. Nachtvoeding
De baby mag drinken naar behoefte en dat is de eerste weken heel vaak. Meestal 8-12 uur per dag. uw baby is er nog niet klaar voor om hele lange blokken te slapen. Nachtvoedingen horen er echt bij de eerste weken. Wij zorgen dat u tussendoor voldoende kunt rusten.

 

5. Bijvoeding
Bijvoeding is haast nooit nodig als uw baby gezond en voldragen is en daarbij effectief drinkt. Colostrum en borstvoeding bevat heel veel gezonde vetten en voedingstoffen voor een gezonde groei en ontwikkeling van uw baby. Daarnaast heeft uw baby voldoende reserves aan vocht en vetten voor de eerste 24-48 uur. Samen met u als ouders en met uw verloskundige houden we goed in de gaten of alles goed gaat met uw baby. Zo nodig zullen we u informeren als bijvoeding noodzakelijk mocht zijn.

 

6. Aanleggen en houdingen
We leggen uit welke houdingen prettig zijn om te voeden en hoe de baby goed aan de borst drinkt. Pijn hoort er niet bij. Wel moeten uw borsten vaak de eerste dagen even wennen. Goed aanleggen voorkomt een hoop ongemakken. Wij zorgen ervoor dat u in de loop van de kraamweek helemaal zelfstandig en zonder grote problemen uw baby kan voeden. En dat u weet waarop u moet letten.

 

7. Bijzondere zorg
Soms heeft een baby bijzondere zorg nodig en kunt u tijdelijk niet bij elkaar zijn en/of uw baby is nog niet in staat om goed te drinken. En wordt de zorg tijdelijk van ons overgenomen door het moeder en kind centrum/ ziekenhuis. Ook daar is goede hulp rondom de borstvoeding aanwezig. Wij staan in goede contacten met hen. Bij uw thuiskomst zullen wij indien nodig contact met hen hebben voor aanvullingen op de overdracht die jullie mee naar huis krijgen.

Wij beschikken direct over allerlei borstvoedingshulpmiddelen. Borstkolven kun je bij ons kosteloos gebruiken. Indien nodig kan er altijd een lactatiekundige geadviseerd worden. Wij hebben goede contacten met lactatiekundigen uit de regio.

 

8. Fopspeen
Jonge baby’s kunnen in de war raken door een fopspeen. Ze drinken dan niet zo goed meer aan de borst. Daarnaast kost het zuigen op een fopspeen veel energie waardoor een kindje misschien te moe is voor de borst. Het kan ook zijn dat ze  minder vaak borstvoeding krijgen omdat ze voedingen missen. We adviseren daarom om voorlopig liever geen fopspeen en ook nog geen fles te geven. Indien uw baby toch bijvoeding nodig heeft doen we dit doormiddel van een cupje of vinger-voeden.

 

9. Begeleiding & hulp na de kraamtijd
Na afloop van de kraamtijd kunt u voor begeleiding bij borstvoeding terecht bij het consultatiebureau en of de lactatiekundige. We geven u ook informatie over de borstvoedingsorganisaties. Daar zijn vrouwen actief die zelf hun kinderen gevoed hebben en na een extra training allerlei vragen kunnen beantwoorden. Deze hulp is gratis, u vindt ze op www.borstvoeding.nl 

1. Informatie tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap begint ook de voorbereiding op de voeding van uw kindje. We geven informatie over de verschillen tussen borstvoeding en flesvoeding. Zo kunt u samen met uw partner een keuze maken.

Wist u bijvoorbeeld dat borstvoeding vol zit met allerlei anti stoffen die uw baby beschermen? En dat er voldoende voedingstoffen en vitamines in zitten om je kindje wel een half jaar volledige borstvoeding te kunnen geven? Daarnaast is het gratis! En altijd direct op de juiste temperatuur beschikbaar!

Maak ook gebruik van de informatie van de borstvoedingsorganisaties. Deze staan hieronder vermeld. Via Facebook of andere media zijn er ook groepen waarbij u heel laagdrempelig verhalen en ervaringen van andere moeders kunt lezen.

 

2. Direct na de geboorte
Direct na de geboorte ligt uw baby lekker bloot tegen u aan.  Het harde werken zit er op. u kun eindelijk kennis maken met uw kleintje! We zorgen voor rust, zodat u alle tijd heeft om te genieten van dat bijzondere eerste uur met elkaar. Ook als u niet hebt gekozen om borstvoeding te geven is huid op huid contact van groot belang voor u en uw kindje.

 

3. Het gouden uur
Uw pasgeboren baby voelt uw warme huid en gaat vaak al tijdens het eerste contact op zoek naar de borst. Als uw baby  ongestoord zijn gang gaat, zal er een grote kans zijn dat hij de borst zelf vindt en meteen goed kan drinken. Die eerste kleine slokjes zijn van groot belang.  Wij noemen dit ook wel “het gouden uur”. Als uw baby binnen één uur na de bevalling aanlegt, slaat hij dit als het waren op in zijn hersentjes. Zo weet hij de volgende keer vaak goed hoe hij weer aan de borst moet drinken.

Daarnaast heeft snel en frequent aanleggen nog meer voordelen:

  • de baby krijgt direct het (colostrum  eerste borstvoeding) binnen. Dit colostrum bevat veel anti stoffen en heeft een laxerende werking waardoor uw baby snel zijn darmen zal legen. Met als voordeel dat hij minder kans heeft om geel te worden.

  • De baarmoeder zal door het drinken aan de borst goed kunnen samen trekken waardoor bloedverlies beperkt blijft en u minder kans op infectie hebt.

Wilt u meer weten over het geven van borstvoeding?

Bijvoorbeeld:

 

Wat zijn nu de verschillen tussen borst en flesvoeding?

Hoe lang kunt u afgekolfde borstvoeding bewaren?

 

Of over kolven op het werk?

De onderstaande site's hebben goede informatie:

www.borstvoeding.com

www.borstvoedingnatuurlijk.nl

www.lalecheleague.nl

Flesvoeding

De meest natuurlijke voeding voor uw kindje is en blijft moedermelk. De belangrijke stoffen die moedermelk bevat zijn goed voor u en uw kindje. 

Als u door omstandigheden uw kindje geen borstvoeding kunt, of misschien wilt geven is flesvoeding het alternatief.

 

Met flesvoeding wordt bedoeld : volledige zuigelingenvoeding of ook wel kunstvoeding genoemd. De samenstelling van flesvoeding is vastgelegd in de Warenwet. Het maakt daarom dus niet uit welk merk u kiest.

 

Krijgt uw kindje straks flesvoeding dan zullen wij ook hier u in begeleiden en wegwijs maken rondom de zorg die daarbij komt kijken. Ook bij flesvoeding is het belangrijk dat uw kindje veel huid op huid contact heeft.

Borstvoeding

Na een tijdje is borstvoeding geven voor de meeste vrouwen makkelijk en plezierig. We raden u aan om de eerste zes maanden alleen moedermelk te geven. Daarna heeft uw baby ook ander voedsel nodig. u kunt borstvoeding blijven geven zo lang als u en uw baby willen.

Nieuwetijds Kit's Geboortezorg wil je graag op veel vlakken ondersteunen. Het is dan ook daarom dat wij ook professionele borstkolven hebben zodat wij u snel en vakkundig advies kunnen verlenen en gelijk kunnen handelen mocht door omstandigheden de borstvoeding gekolfd moet worden.

bottom of page