top of page
Kraamzorg Hellevoetsluis
Bladeren Lijn - 2.png

Voeding

 

 

 

 

1. Informatie tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap begint ook de voorbereiding op de voeding van uw kindje. We geven informatie over de verschillen tussen borstvoeding en flesvoeding. Zo kunt u samen met uw partner een keuze maken.

Wist u bijvoorbeeld dat borstvoeding vol zit met allerlei anti stoffen die uw baby beschermen? En dat er voldoende voedingstoffen en vitamines in zitten om je kindje wel een half jaar volledige borstvoeding te kunnen geven? Daarnaast is het gratis! En altijd direct op de juiste temperatuur beschikbaar!

Maak ook gebruik van de informatie van de borstvoedingsorganisaties. Deze staan hieronder vermeld. Via Facebook of andere media zijn er ook groepen waarbij u heel laagdrempelig verhalen en ervaringen van andere moeders kunt lezen.

 

2. Direct na de geboorte
Direct na de geboorte ligt uw baby lekker bloot tegen u aan.  Het harde werken zit er op. u kun eindelijk kennis maken met uw kleintje! We zorgen voor rust, zodat u alle tijd heeft om te genieten van dat bijzondere eerste uur met elkaar. Ook als u niet hebt gekozen om borstvoeding te geven is huid op huid contact van groot belang voor u en uw kindje.

 

3. Het gouden uur
Uw pasgeboren baby voelt uw warme huid en gaat vaak al tijdens het eerste contact op zoek naar de borst. Als uw baby  ongestoord zijn gang gaat, zal er een grote kans zijn dat hij de borst zelf vindt en meteen goed kan drinken. Die eerste kleine slokjes zijn van groot belang.  Wij noemen dit ook wel “het gouden uur”. Als uw baby binnen één uur na de bevalling aanlegt, slaat hij dit als het waren op in zijn hersentjes. Zo weet hij de volgende keer vaak goed hoe hij weer aan de borst moet drinken.

Wil je meer weten over het geven van borstvoeding?

 

Bijvoorbeeld:

 

Wat zijn nu de verschillen tussen borst en flesvoeding?

Hoe lang kunt u afgekolfde borstvoeding bewaren?

 

Of over kolven op het werk?

De onderstaande site's hebben goede informatie:

www.borstvoeding.com

www.borstvoedingnatuurlijk.nl

www.lalecheleague.nl

uy03a5bv_edited.jpg

 

 

 

 

4. Nachtvoeding
De baby mag drinken naar behoefte en dat is de eerste weken heel vaak. Meestal 8-12 uur per dag. uw baby is er nog niet klaar voor om hele lange blokken te slapen. Nachtvoedingen horen er echt bij de eerste weken. Wij zorgen dat u tussendoor voldoende kunt rusten.

 

5. Bijvoeding
Bijvoeding is haast nooit nodig als uw baby gezond en voldragen is en daarbij effectief drinkt. Colostrum en borstvoeding bevat heel veel gezonde vetten en voedingstoffen voor een gezonde groei en ontwikkeling van uw baby. Daarnaast heeft uw baby voldoende reserves aan vocht en vetten voor de eerste 24-48 uur. Samen met u als ouders en met uw verloskundige houden we goed in de gaten of alles goed gaat met uw baby. Zo nodig zullen we u informeren als bijvoeding noodzakelijk mocht zijn.

 

6. Aanleggen en houdingen
We leggen uit welke houdingen prettig zijn om te voeden en hoe de baby goed aan de borst drinkt. Pijn hoort er niet bij. Wel moeten uw borsten vaak de eerste dagen even wennen. Goed aanleggen voorkomt een hoop ongemakken. Wij zorgen ervoor dat u in de loop van de kraamweek helemaal zelfstandig en zonder grote problemen uw baby kan voeden. En dat u weet waarop u moet letten.

 

7. Bijzondere zorg
Soms heeft een baby bijzondere zorg nodig en kunt u tijdelijk niet bij elkaar zijn en/of uw baby is nog niet in staat om goed te drinken. En wordt de zorg tijdelijk van ons overgenomen door het moeder en kind centrum/ ziekenhuis. Ook daar is goede hulp rondom de borstvoeding aanwezig. Wij staan in goede contacten met hen. Bij uw thuiskomst zullen wij indien nodig contact met hen hebben voor aanvullingen op de overdracht die jullie mee naar huis krijgen.

Wij beschikken direct over allerlei borstvoedingshulpmiddelen. Borstkolven kun je bij ons kosteloos gebruiken. Indien nodig kan er altijd een lactatiekundige geadviseerd worden. Wij hebben goede contacten met lactatiekundigen uit de regio.

 

Kraamzorg
Kraamzorg
Kraamzorg

Na een tijdje is borstvoeding geven voor de meeste vrouwen makkelijk en plezierig. We raden je aan om de eerste zes maanden alleen moedermelk te geven. Daarna heeft uw baby ook ander voedsel nodig. je kunt borstvoeding blijven geven zo lang als jij en jouw baby willen.

Kraamtijd
Kraamhulp

Snel en frequent aanleggen heeft  voordelen:

  • de baby krijgt direct het (colostrum  eerste borstvoeding) binnen. Dit colostrum bevat veel anti stoffen en heeft een laxerende werking waardoor je  baby snel zijn darmen zal legen. Met als voordeel dat hij minder kans heeft om geel te worden.

  • De baarmoeder zal door het drinken aan de borst goed kunnen samen trekken waardoor bloedverlies beperkt blijft en jij minder kans op infectie hebt.

Flesvoeding

De meest natuurlijke voeding voor jouw kindje is en blijft moedermelk. De belangrijke stoffen die moedermelk bevat zijn goed voor jou en jouw kindje. 

Als u door omstandigheden uw kindje geen borstvoeding kunt, of misschien wilt geven is flesvoeding het alternatief.

 

Met flesvoeding wordt bedoeld : volledige zuigelingenvoeding of ook wel kunstvoeding genoemd. De samenstelling van flesvoeding is vastgelegd in de Warenwet. Het maakt daarom dus niet uit welk merk u kiest.

 

Krijgt jouw kindje straks flesvoeding dan zullen wij ook hier jou in begeleiden en wegwijs maken rondom de zorg die daarbij komt kijken. Zeker bij flesvoeding is het belangrijk dat jouw kindje veel huid op huid contact heeft.

r7v7xmvh_edited.png
bottom of page